Hooggevoeligheid (HSP)

Met mijn ervaringen en tools help ik u en uw kind met de uitdagingen van hooggevoeligheid.

opsommingsteken_2  Hooggevoeligheid (HSP)  opsommingsteken_2omgekeerd

 • Wat is HSP (hooggevoeligheid)

Letterlijk betekent het: High Sensitive Person. En dat is precies ook wat het is. Zeer overgevoelig voor alles wat bij die persoon aan prikkels binnenkomt. En dat kan wel eens problemen opleveren, want als je je bewust bent van alles wat er om je heen gebeurt dan wordt dat op een gegeven moment gewoon te veel en kunnen ze daar dan veel last van ondervinden. Kenmerken kunnen o.a. zijn; druk gedrag, in zichzelf gekeerd, snel van slag, erg gevoelig, heftige emotionele buien (huilen of boos) en een goed geheugen.

Denkt u dat uw kind hoogsensitief (hooggevoelig) is?

Doe de test!


In dit filmpje kunt u duidelijk lezen wat de kenmerken van hooggevoeligheid zijn:

HSP-highly-sensitive-person

In dit filmpje krijgt u een duidelijk beeld wat overprikkeling inhoudt en hoe dat ervaren wordt:

overprikkeling


De wereld is druk, voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Het is makkelijk om afgeleid te worden van wat er zich afspeelt in hun eigen lijfje. Van wat ze zelf voelen en willen, in plaats van wat anderen van hen vragen. Daarom is het voor (hoog)gevoelige kinderen belangrijk om hun lichaam energetisch te reinigen, te gronden en zichzelf te beschermen. Speciaal voor deze kinderen heb ik de basiscursus “IK” ontwikkeld, hier leren ze de belangrijkste tools om goed met hun gevoeligheid om te kunnen gaan.

Wil je meer inzicht in je kind en in hooggevoeligheid? Beter weten wat je kind nodig heeft? Leren hoe je je kind het beste kunt begeleiden?
Neem dan contact op met Anja Zinken op telefoonnummer: 06-22008539 of via het contactformulier of stuur een email naar anja@puurkinderkracht.nl.


Informatie over (hoog)gevoeligheid (HSP):

De term hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is bedacht door   de Amerikaanse klinisch psycholoog Elaine N. Aron. De term is (nog) niet overgenomen in de reguliere psychologie. 15 tot 20% van de bevolking zou HSP zijn, iets minder dan 1 op de 5 mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren, vaak is één van de ouders ook HSP. Gevoelige kinderen zijn gevoeliger voor indrukken van buitenaf, ze nemen met hun zintuigen erg veel waar. De innerlijke verwerking kost meer tijd en energie dan bij de meeste mensen.

HSP kunnen sneller overprikkeld raken als er veel op ze af komt. Ze hebben vaker last van lichamelijk en/of psychische klachten, vooral als ze een traumatisch of stressvol leven hebben (gehad).

Overprikkeling kan zich uiten in:
Hoofdpijn, buikpijn, maag en/of darmklachten, allergieën, chronische vermoeidheid, sneller huilen, heftige boosheid, slecht (in)slapen, moeite met concentreren, stemmingswisselingen.

Er zijn twee typen hooggevoelige kinderen:

 1. Introverte hooggevoelige kinderen

Bij deze kinderen staat VOELKRACHT voorop. Ze zijn gericht op verbinding en harmonie en ze zijn vaak gericht op de ander (pleasen). Daardoor raken ze vaak de verbinding met wat ze zelf willen en met zichzelf kwijt.  Deze kinderen keren zich naar binnen als ze overprikkeld raken. Ze laten vaak niets van hun emoties zien. Het is dus vaak moeilijker te herkennen. Ze voelen zich goed bij een rustig en regelmatig leven. Ze kunnen zich volledig afsluiten en geen gevoel maken met hun gevoel en dat van anderen. Deze kinderen kunnen vastlopen in hun emoties in de puberteit.

 1. Extraverte hooggevoelige kinderen

Bij deze kinderen staat WILSKRACHT voorop (strong willed). Ze zoeken prikkels op, zijn nieuwsgierig en gericht op avontuur.  Door hun hooggevoeligheid kunnen ze daar niet zo goed tegen en  zo overprikkelen ze zichzelf. Ouders ervaren veel strijd met deze kinderen omdat ze zelf willen bepalen en een erg sterke wil hebben. Deze kinderen richten zich naar buiten wanneer ze overprikkeld raken. Ze laten hun gevoelens en frustraties zien en zijn daarmee makkelijker te herkennen. Na een uitputtende uitdaging/ overprikkeling hebben ze vaak langer tijd nodig om tot zichzelf te komen.

Kenmerken HSP:

 • Het verschil tussen ADHD en HSP: Wanneer je een kind met ADHD in een rustige prikkelarme omgeving plaatst, dan zal het gedrag toch nog onrustig blijven. Dit in tegenstelling tot een kind met HSP. Als je die in een prikkelarme omgeving plaatst, zal hij of zij rustiger worden en zich veel beter kunnen concentreren.
 • Veranderingen merken ze heel snel op, al is het nog zo klein, ander kapsel? Andere bril bij iemand? Zij merken dat heel snel op.  Zo kunnen hoog gevoelige kinderen ook heel slecht tegen drukke programma’s op de televisie, bijvoorbeeld een spannende of gewelddadige film kan nachtmerries opleveren bij het kind. Ook de toestand van de wereld kan het kind aardig van slag doen raken.
 • De gevoelens die er zijn, zijn ook heel intens. Zijn ze boos? Dan zijn ze echt boos! Zijn ze blij? Dan zijn ze ook echt helemaal gelukkig. Maar bij overprikkeling kan die stemming ook ineens omslaan en worden ze weer teruggetrokken en stil. Rust is dan de oplossing.
 • Ze voelen het onmiddellijk als er iets mis is. een ruzie onder de ouders, tussen broertjes en zusjes zullen ze meteen oppikken. Je kunt het niet voor ze verbergen. Ze hebben een sterk intuïtief gevoel.
 • Ze hebben een enorme fantasie en zijn heel creatief. Soms kunnen ze zich ook helemaal terugtrekken in die fantasiewereld.
 • Plotselinge veranderingen vallen niet in goede aarde bij deze gevoelige kinderen. Bereid ze daarom altijd voor op uitstapjes, verhuizingen of vakanties.
 • Vaak komt ook tijdens de vakantie heimwee voor. Neem een aantal thuisgebonden spulletjes mee, zodat het kind ook wat van thuis bij zich heeft. Een knuffel, een kussen, een eigen dekbed of iets anders waar het kind aan gehecht is.
 • Dingen onderzoeken en ook helemaal uitvogelen hoe het werkt en in elkaar steekt is ook één van de kenmerken. Is hun aandacht getrokken dan willen ze er ook alles van weten.
 • Wanneer ze iets willen vertellen of delen dan verwachten ze 100% aandacht. Ze kunnen er niet tegen dat jij je laat afleiden van wat zij aan het vertellen zijn.
 • Ze hebben een heel sterk ontwikkelde neus voor alles. Is er ergens brand? Zij zullen het als eerste ruiken. Ga gerust zoeken, want dan is er iets dat aan staat te branden.
 • Ook het gehoor is zeer sterk ontwikkeld. Vooral de hoge en lage tonen pikken ze op. Jij hebt misschien niets opgemerkt, maar het kind zal het horen. Ze ervaren harde geluiden snel als lawaai.
 • Ze kunnen ook erg gevoelig zijn voor bepaalde kledingstoffen en labeltjes in kleding of zelfs voor bepaalde felle kleuren. Laat het kind zelf aangeven wat te dragen en dring geen kleding op die ze niet willen dragen. Het zorgt dan weer voor extra prikkels. Ook nagels knippen en haren kammen kan als zeer pijnlijk worden ervaren.
 • Over het algemeen zijn ze graag in de natuur, en ook dol op dieren. Deze kinderen voelen zich meer thuis in het bos of in de dierentuin dan in een pretpark.

Wilt u dat uw kind (weer) in zijn kracht komt en lekker in zijn vel zit?

Kunt u hulp gebruiken van een betrokken, invoelende kindercoach

of zou mindful kinderyoga helpend kunnen zijn voor uw kind?

Neem dan contact op voor een gratis afspraak!

Comments are closed